Trainen verbetert je conditie niet.
In werkelijkheid maakt het je minder fit, want als je hard genoeg hebt gewerkt, begint je lichaam af te breken. Het is echter in de herstelfase dat je conditie en kracht wordt ontwikkeld. Tijdens je herstel herstelt het lichaam zich sterker dan voorheen als reactie op trainingsstress. Daarom is goede voeding na de training zo belangrijk.
En het beste deel? Ondanks de schijnbare verwarring, is goede voeding na de training eigenlijk vrij eenvoudig. Het enige dat nodig is, is aandacht besteden aan de zeven simpele maar ooh zo belangrijke regels die hieronder worden beschreven om jezelf in de beste positie te brengen om te profiteren van alle trainingen.Tip #1 Timing
De sleutel is om te onthouden dat je snel na je sessie goed moet eten, de rest is bijzaak.
Tip #2 Hydratatie
Je hebt waarschijnlijk hard gewerkt tijdens de training en veel gezweet.
Dit water moet nu worden aangevuld, dus drink veel… water.
Het is gewoon water. Dat is alles. Giet het erin totdat je plas helder is in plaats van radioactief oranje. Vermijd gewone sportdranken die vol zitten met zoetstoffen, additieven en andere onzin.Tip #3 Slaap
Deze regel is de droom van iedereen die van slapen houdt, omdat je tijdens het slapen echt fit kunt worden.
Zolang je goed gevoed,gehydrateerd en uitgerekt bent, is een goede nachtrust waar je echt de herstelmijlen op zult stapelen, dus maak dit echt onderdeel van je herstelroutine, het liefste tussen de 7 en de 9 uur.
FEIT 4: Is een plantaardig dieet niet te caloriearm voor sporters?
De conventionele wijsheid voor voeding na de training is om veel eiwitten te eten. Dit simplistische standpunt wordt al jaren gepromoot door bedrijven die eiwitten verkopen en een klein fortuin hebben uitgegeven aan wetenschap om hun zaak te ‘bewijzen’.
Dus laten we wat dingen ophelderen.
Eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw.
Kwaliteit is echter belangrijk en veel eiwitpoeders zitten boordevol zoetstoffen zoals maltodextrine.Als je op zoek bent naar eiwitten voor na de training, kun je het beste beginnen met echt eten.
Uitstekende alternatieven zijn onder meer:
• Rijstwafels met pindakaas en banaan
• Maak je eigen smoothie in de blender met havermout, amandelen, fruit en water.
• Elke variatie op het klassieke ‘bonen en rijst’ thema • Haver en amandelen zijn uitstekende eiwitbronnen, terwijl fruit een uitstekende bron van koolhydraten is
Tip # 5 Elektrolyten
Al dat zweet dat je tijdens je sessie verloor, bevatte een hele reeks mineralen die je nu moet aanvullen.
Sportvoedingsbedrijven over de hele wereld zullen je daarvoor te dure koolzuurhoudende drankjes verkopen, maar deze zijn ongeveer net zo slecht voor de gezondheid en prestaties als whey, omdat ze meer synthetische toevoegingen en zoetstoffen bevatten dan de daadwerkelijke benodigde elementen.
In plaats daarvan kun je deze magische dingen genaamd elektrolyten (eigenlijk zout en kalium) uit echt voedsel halen, wat beter is voor jou, hogere kwaliteit. Pas op met het toevoegen van extra zout aan je eten voor zout, en eet een banaan voor kalium.
Tip # 6 voor na de training: stretchen.
Stretchen, yoga, foam-rolling – wat je favoriete methode van lichaamsonderhoud ook is, neem de tijd om deze grondig te behandelen.
Lekker op de bank na een weekendtraining is erg verleidelijk, en na een doordeweekse training een dag naar kantoor gaan aan een bureau is maar al te vaak vereist, maar geen van beide zal de voordelen en effecten van al die inspanning die je hebt gemaximaliseerd. gewoon invoeren.
Ze zullen daarentegen je winst beperken als je niet hier en daar een paar minuten de tijd neemt om de kinken in de kabel weg te werken, die vermoeide spieren uit te rollen en wat zachte bewegingen te maken (korte wandelingen zijn hiervoor ideaal).
Tip #7 wil je alle puntjes op de I zetten?
• Ontstekingsremmers (kurkuma, gember, knoflook, rauwe cacao en groene thee)om de ontsteking veroorzaakt door uw inspanningen te verminderen en u klaar te maken om zo snel mogelijk te herhalen voor maximale resultaten na uw meest intense sessies en races
• Adaptogenen (ashwaganda, reishi, maca en chaga)om uw lichaam te helpen zich krachtig aan te passen aan veranderende prikkels die door uw training worden veroorzaakt
• Antioxidanten om uw immuunsysteem te versterken – zware training verzwakt het snel en niets vernietigt een zwaar trainingsblok sneller dan een verkoudheid
De zuurgraad treedt in werking wanneer training je lichaam zwaar belast.
Alkaliserend voedsel (bladgroenten, algen zoals spirulina) verzachten de last.