De rol van voeding in het herstel van PTSS

depressed ptss

Voeding speelt een vitale rol in hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat wat we eten directe invloed heeft op onze hersenchemie en -functie, wat vervolgens weer invloed heeft op onze emoties en hoe we stress ervaren. Specifieke voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren, antioxidanten, en bepaalde vitaminen en mineralen, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, het ondersteunen van de hersenfunctie, en het verbeteren van de stemming.

Omega-3 Vetten: Gevonden in vette vis, walnoten, en lijnzaad, zijn essentieel voor de gezondheid van de hersenen. Studies suggereren dat omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van PTSS en depressie.

 • Antioxidanten: Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten, zoals bessen, noten, en donkergroene groenten, kunnen helpen bij het bestrijden van oxidatieve stress en ontstekingen, die verergerd kunnen worden door stress en trauma.
 • B-Vitaminen en Magnesium: Deze voedingsstoffen, gevonden in volle granen, groene bladgroenten, en noten, zijn cruciaal voor de energieproductie en het beheer van stress in het lichaam.

Hoe Begin Je?

Het kan overweldigend zijn om veranderingen in je levensstijl aan te brengen, vooral wanneer je worstelt met PTSS. Begin klein. Hier zijn enkele stap-voor-stap suggesties:
 1. Introduceer routine: Begin met het inbouwen van kleine routines rondom maaltijden. Plan vooraf en maak eenvoudige, voedzame maaltijden.
 2. Focus op onbewerkte voeding: Richt je op hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen, en magere eiwitten. Vermijd waar mogelijk verwerkte voedingsmiddelen en suikers.
 3. Luister naar je lichaam: Eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol bent. Dit helpt bij het herstellen van een gezonde relatie met voeding.
 4. Zoek ondersteuning: Of het nu gaat om een voedingsdeskundige, therapeut, of een ondersteuningsgroep, het is belangrijk om mensen om je heen te hebben die je herstel kunnen ondersteunen.
Onthoud: Je bent niet alleen en stap voor stap kun je een pad naar een gezonder en gelukkiger leven bewandelen. Samen met anderen.

Heb je inspiratie nodig?

Hier alvast een makkelijk recept voor je ontbijt, zodat je de dag goed en gezond kan beginnen.
Blauwe bessen smoothie met gember:
blauwe bessen smoothie
Heerlijke smoothie vol met blauwe bessen en gember
 • 300ml water
 • Handje blauwe/bos bessen
 • 50gr havermout
 • 1 cm geraspte gember
 • 1 scoop van je favoriete whey eiwitten.
Makkelijk en lekker, enjoy!!

 

Als health coach gespecialiseerd in begeleiding van mensen met PTSS, put ik uit mijn eigen ervaringen om jou te helpen begrijpen hoe cruciaal voeding kan zijn in jouw herstelproces. Door mijn eigen pad naar herstel, heb ik ontdekt dat het integreren van ritme, routine, en vooral aandacht voor gezonde voeding, een wereld van verschil kan maken.”

 

geschreven door Klien van den Broek

Recente berichten

        

Blog Categorie

Terug naar overzicht

Deel dit bericht via

REAGEREN?
  Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Zie ons privacybeleid.