DE TOP 10 INGREDIËNTEN VOOR EEN GEZONDE SPIJSVERTERING

Je spijsvertering is heel belangrijk. Die zorgt er namelijk voor dat alle belangrijke voedingsstoffen uit je voeding worden opgenomen in je bloed, zodat je lichaam ze kan gebruiken.
Je stofwisseling is een lang traject dat begint in de mond. Vervolgens komt je voedsel in je slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en als laatste in de endeldarm. Ook je stoelgang is een onderdeel van je spijsvertering. Afhankelijk van het soort voeding dat je eet duurt de totale vertering 24 tot 48 uur.
Om je spijsvertering optimaal te laten werken is je voeding erg belangrijk. Bepaalde voedingsmiddelen bevorderen namelijk je spijsvertering en andere belemmeren deze juist. Als je slecht eet merk je dit vooral omdat je stoelgang anders wordt.

Van de onderstaand 10 producten is wetenschappelijk bewezen dat ze zowel preventief als genezend werken voor je spijsvertering. Je doet er goed aan om elke dag iets van deze 10 voedingsmiddelen te eten. Hierdoor krijg je die gezonde stoffen dagelijks binnen.

1 KNOFLOOK

Knoflook - spijsvertering

Boordevol prebiotica met een antioxidante werking, plus allicine: een stofje dat gelinkt wordt aan een verbeterde bloed stroom, een gezond hart- en vaatstelsel en een sterke weerstand.

2. BANANEN

banaan - spijsvertering

Deze prebiotische krachtpatsers zijn niet alleen gezonde energieleveranciers, ze zijn ook rijk aan kalium en dat maakt ze uitstekende hardloopsnacks die je vóór of na je training kunt nemen.

3 ASPERGES

Asperges - spijsvertering

Rijk aan de prebiotische vezel inuline, maar ook aan foliumzuur, vitamine A, C, E en K. Hoe minder lang je ze kookt, hoe meer vezels er bewaard blijven.

4 YOGHURT

Yoghurt - spijsvertering

Vol met levende’ probiotische bacteriën. Van probiotica wordt aangenomen dat ze de hoeveelheid en de werking van darm- bacteriën vergroten.

5 GEFERMENTEERDE GROENTEN (AUGURKEN)


Via zogenoemde lacto fermentatie worden groenten in hun eigen vocht of pekel ingemaakt, waardoor er bacteriën gaan groeien

6 ARTISJOKKEN

Artisjokken - spijsvertering
Deze buitenaards aandoende prebiotische ‘bloemen’ kun je koken als aardappelen, maar hebben een lagere glycemische index en geven langer een verzadigd gevoel

7 KEFIR

kefir - spijsvertering

Een probiotische yoghurtdrank gemaakt van gefermenteerde kefirkorrels en zuivel of plantaardige/notenmelk. Voeg kefir toe aan soepen, smoothies en fruit. Samen met citroen vormt het ook een lekkere dressing

8 NOTEN EN ZADEN

noten en zaden - spijsvertering

Onze microben halen hun voeding uit de vetzuren en polyfenolen in noten (en olijf olie). Polyfenolen helpen je microbioom te diversifiëren en tot bloei te komen.

9 MISO

miso - spijsvertering
Een pasta van gefermenteerde sojabonen, gerst en zilvervliesrijst met prebiotische en probiotische kwaliteiten. Gebruik in hartige dips, dressings en soepen.

10 KOMBOECHA

kombucha - spijsvertering

Een gefermenteerde theedrank met een azijnachtige smaak. Kan thuis worden gebrouwen van zwarte of groene thee, suiker en lactobacil-en

Recente berichten

        

Blog Categorie

Terug naar overzicht

Deel dit bericht via

REAGEREN?
    Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Zie ons privacybeleid.