Eiwitten: de bouwstenen van je lichaam

Als voedingscoach voor topsporters weet ik hoe essentieel eiwitten zijn, niet alleen voor atleten, maar voor iedereen. Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, cruciaal voor alles, van spierherstel tot immuunfunctie. Maar er zijn ook veel mythes rondom eiwitten. Ik bespreek de 3 meest hardnekkige en zet er drie feiten tegenover die je misschien nog niet kende.

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn grote moleculen bestaande uit aminozuren. Ze spelen een sleutelrol in het opbouwen en repareren van weefsels, inclusief spieren, en zijn ook vitaal voor hormonale en enzymatische functies in het lichaam.

Mythe 1: Eiwitshakes zijn noodzakelijk voor spieropbouw

Veel mensen geloven dat eiwitshakes essentieel zijn voor spieropbouw. Hoewel eiwitshakes handig kunnen zijn, zijn ze niet noodzakelijk. Een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten uit voedsel is vaak voldoende om aan de behoeften van de meeste mensen, inclusief atleten, te voldoen.

 

Mythe 2: Eiwitten alleen zorgen voor spiergroei

Hoewel eiwitten cruciaal zijn voor spierherstel en -groei, is krachttraining net zo belangrijk. Zonder adequate fysieke belasting nemen de spieren niet in omvang of kracht toe, ongeacht de hoeveelheid eiwitten die je eet.

 

Mythe 3: Vegetariërs en Veganisten Krijgen Niet Genoeg Eiwitten

Het is een veelvoorkomende misvatting dat plantaardige diëten onvoldoende eiwitten leveren. Met de juiste planning kunnen vegetariërs en veganisten alle essentiële aminozuren binnenkrijgen door een verscheidenheid aan plantaardige eiwitbronnen te combineren, zoals bonen, linzen, tofu, seitan, quinoa en noten!

Naast deze hardnekkige mythes heb ik ook een aantal feiten voor je… feiten die je nog niet kende.

 

Feitje 1: Eiwitten kunnen helpen bij gewichtsbeheersing

Eiwitten kunnen een vol gevoel geven en helpen bij het beheersen van de eetlust. Studies tonen aan dat een hogere eiwitinname kan leiden tot een verminderde calorie-inname gedurende de dag, wat kan helpen bij gewichtsverlies en -beheersing.

 

Feitje 2: Eiwitbehoefte neemt toe met de leeftijd

Naarmate mensen ouder worden, neemt hun behoefte aan eiwitten toe. Dit komt door een verminderde efficiëntie in het gebruik van eiwitten en een grotere behoefte om spiermassa en kracht te behouden.

 

Feitje 3: Niet alle eiwitten zijn gelijkwaardig in kwaliteit

De kwaliteit van eiwitten wordt bepaald door hun aminozuursamenstelling en verteerbaarheid. Dierlijke eiwitten worden vaak beschouwd als van hogere kwaliteit vanwege hun complete aminozuurprofiel. Echter, door verschillende plantaardige eiwitten te combineren, kan men ook een volledig aminozuurprofiel bereiken.

 

Eiwitten en sportprestaties

Voor atleten en fitness enthousiastelingen zijn eiwitten van cruciaal belang. Ze helpen bij het herstellen en opbouwen van spierweefsel na de training. Dit is vooral belangrijk na intensieve trainingen of krachttraining. Eiwitten helpen ook bij het onderhouden van een gezond immuunsysteem, wat essentieel is voor iedereen die regelmatig traint.

Hoeveel eiwit heb je nou echt nodig?

De ADH voor eiwitten is ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht voor een gemiddeld persoon. Voor sporters kan dit oplopen tot 1,2-2,2 gram per kilogram, afhankelijk van de intensiteit van de training. Het is belangrijk om een voedingsdeskundige te raadplegen voor persoonlijk advies.

Conclusie

Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezonde voeding, of je nu een atleet bent of gewoon een actief leven leidt. Door de mythes te doorbreken en te begrijpen hoe je eiwitten optimaal kunt benutten, kun je je gezondheids- en fitnessdoelen beter bereiken.

Wil jij weten hoe je nog slimmer eiwitten kunt toevoegen aan jouw voedingsschema? Stuur een berichtje 😊.

 

tekst geschreven door Klien van den Broek

Recente berichten

        

Blog Categorie

Terug naar overzicht

Volgende bericht

Deel dit bericht via

REAGEREN?
    Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Zie ons privacybeleid.