Waarom crossfit je een betere hardloper maakt

Vanuit mijn eigen ervaring vertel ik je hoe crossfit mij een betere hardloper maakt. Ik wil je hiermee informeren, maar vooral inspireren en motiveren om een fittere, sterkere en gezondere versie van jezelf te worden. Lees je mee?

Lange afstanden hardlopen vraagt om een sterke core

Als fanatieke hardloper merkte ik dat wanneer ik langere afstanden ging lopen, ik last kreeg van mijn heupen en knieën. Herkenbaar? Dan is dit een blog voor jou. Daarbij kwam ook nog eens dat ik tijdens het afdalen een keer hard viel, waardoor ik er twee gekneusde ribben aan over hield. Na een aantal fysio-bezoekjes bleek dat mijn core niet sterk genoeg was. Ik zakte door vanuit mijn middenrif, waardoor alle belasting op mijn heupen, onderrug en knieën kwam. Wilde ik niet nog meer blessures oplopen, dan zat er maar één ding op: een sterkere core bouwen.

Nou was ik vroeger gek op krachttraining, maar bij de meeste sportscholen voel ik me niet meer thuis. Ik zocht iets waar ik snelheid en kracht kon combineren. Een vriendin van vroeger wees mij op crossfit. Na wat onderzoek en een assessment bij een coach van Crossfit Arnhem bleek wederom: mijn core is zwak.

Crossfit: de gouden combinatie van kracht en HIIT

Krachttraining en dan vooral kracht in combinatie met HIIT (hoge intensiteit intervaltraining) is een gouden combinatie als je een betere hardloper wil worden. Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker krachttraining is om spiermassaverlies te voorkomen. Ik ben nu 44 en ik heb het aan de levende lijve ondervonden.


Naast krachttraining blijkt (uit meerdere wetenschappelijke studies) dat HIIT een waardevolle toevoeging is op je trainingsprogramma. Je wordt fitter, de conditie van je hart, bloedvaten en longen verbetert, bloedwaarden verbeteren (denk aan cholesterol en bloeddruk) en het kan je helpen om af te vallen.

Wat is crossfit?

Crossfit is een combinatiesport van kracht- en hoge intensiteit intervaltraining (HIIT). Het is dynamisch en heeft als doel fit, sterk en gezond worden. In tegenstelling tot ‘de normale sportschool’ ligt bij crossfit de nadruk op functionele lichaamsbewegingen. Denk hierbij aan trainingen waarin je meerdere oefeningen – vaak in hoog tempo – achter elkaar doet, zoals rennen, roeien, springen, zware objecten verplaatsen, touwklimmen, duwen en trekken (en zo kunnen we nog wel even doorgaan).

Sterke core bouwen bij crossfit

Al snel kwam ik erachter dat het tempo bij crossfit hoog ligt. Je hartslag komt eerder in zone 4 en 5 dan de zone die je gewend bent bij het hardlopen. Door het uitvoeren van compound oefeningen (oftewel het trainen van meerdere spiergroepen tegelijk) merkte ik al snel dat ik sterker werd. Niet alleen in mijn core, ook in mijn benen. Ondertussen kwam het hardlopen wel op een lager pitje te liggen qua lange afstanden lopen. Was dat erg?

Veel kilometers maakt je geen betere hardloper

Wat mij verbaasde is dat ondanks ik veel minder kilometers maakte, mijn hardloopprestaties omhoog gingen. Sterker nog; mijn hersteltijd werd vele malen korter. Ik ben voor mijn verjaardag mijn leeftijd in kilometers gaan lopen. Nou kan ik je zeggen dat 44km best een flinke afstand voor me was. Zeker aangezien zo’n lange afstand alweer twee jaar geleden was en ik daar toentertijd vier dagen van moest herstellen.

Na twee jaar een paar keer per week te crossfitten, voel ik me nu de dag na een lange afstand hardlopen top fit. Ik kan dan zelfs gewoon weer verder met de trainingen die ik gepland had. Dit was bij mij nog niet eerder voorgekomen.

Conclusie: crossfit kan je prestaties als hardloper absoluut verbeteren. Alles uiteraard in combinatie met een goede voeding 😉

Wil je hier meer over weten? Neem contact met me op via info@maximumenergy.nl. Dan gaan we samen voor maximaal resultaat.

Max

Recente berichten

        

Blog Categorie

Terug naar overzicht

Deel dit bericht via

REAGEREN?
    Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Zie ons privacybeleid.